Koji je tip web hostinga za vas?

Postoje tri osnovna tipa web hostinga. U odnosu na ono šta vi ustvari zakupljujete od web hosting kompanije, tip web hostinga možemo podeliti ovako:


Shared hosting (deljeni hosting)

Shared hosting, ili deljeni hosting, je tip web hostinga koji delite sa drugim vlasnicima sajtova. Zapravo, to je računar na kojem se nalazi veći broj hostovanih sajtova. Iako svi web hosting provajderi nude iste mogućnosti, razlika je ogromna. Očigledno je da će jedan isti server mnogo bolje raditi ako na njemu ima 20 sajtova nego ako ih je "nagurano" 200!

Shared hosting vam je sasvim dovoljan za početak ukoliko ne planirate veliki broj sajtova ili izuzetno aktivan i popularan sajt. Kod kvalitetnijih web hosting provajdera ovaj tip hostinga će vam biti dovoljan i za sajtove koji imaju po 100.000 posetilaca mesečno.

Virtual Private Server hosting

Virtual private server hosting je tip web hostinga na kojem je serverski računar podeljen na više virtuelnih računara sa svojim operativnim sistemima. Ukoliko kupite virtual private server vi ste praktično kupili taj jedan virtuelni računar na kojem hostujete vaše sajtove. Razlika je u tome što kada "komšijski" sajtovi sa servera dodju do granice performansi to neće uticati na vaš web sajt, kao što je često slučaj kod nekih shared hosting varijanti. Virtual Private Server hosting je dobar izbor za jače i ozbiljnije sajtove i za one koji planiraju veći broj sajtova da održavaju.

Ono što je vrlo bitno je da Virtual Private Server praktično virtuelni računar sa operativnim sistemom. To znači da na ovom tipu web hostinga imate mogućnost instalacije softvera i podešavanja parametara sistema prema vašoj želji i potrebama. Jednostavno, dobili ste svoj virtuelni server kod hosting kompanije

Dedicated server web hosting

Ovo je vrlo prosto, web hosting provajder vam jednostavno iznajmljuje server a vi na njemu držite sajtove ili radite šta god vam je volja. Vaš server je samo vaš i ništa osim vaših aktivnosti ne utiče na njegov rad.

Dedicated server web hosting svakako nije za početnike a mi se nadamo da ćete imati tako dobar web sajt da dogurate i do ovog nivoa hostinga! :)

Koji tip web hostinga je najbolji za vas?

Za početak biste trebali da procenite koliko će vaš sajt biti zahtevan, koliko će imati posetilaca na dnevnom nivou, ukoliko je sajt dinamički i zahteva baze šta je sve potrebno da bi ta baza funkcionisala i naravno kolika pouzdanost i kvalitet vam je potreban. Shared web hosting je, u principu, sasvim dovoljan za preko 95% potreba korisnika. Ukoliko planirate čak i veliki broj web sajtova koji neće prelaziti 50.000 poseta mesečno, ovaj tip web hostinga će vam sasvim dobro raditi. Ostale stvari koje treba proveriti je kolika je kompleksnost dinamičkih elemenata web sajta i da li će vaš web sajt koristiti dosta serverskih resursa. Recimo, ako planirate neku online igru da postavite na web sajt na kojoj će istovremeno biti dosta ljudi i koja će koristiti dosta serverske memorije i procesora onda je ipak bolje da odaberete jači hosting od shared hostinga.

Virtual Private Server hosting je za vas ukoliko želite jedan server koji će biti samo vaš i na kojem možete da podešavate razne sistemske parametre prema vašim željama i zahtevima. Normalno, za razliku od dedicated server hostinga, virtual private server nema tu jačinu ali ipak dobijate samo svoj web hosting server koji radi upravo onako kako vi želite. Virtual Private Server hosting je dovoljan ako vam nije potrebna puna snaga računara a hosting kompanije nude mogućnost i biranja jačine virtuelnog servera.

Dedicated server web hosting, ovo verovatno i nema potrebe objašnjavati, ko traži informacije o ovom tipu web hostinga verovatno i sam zna šta mu je potrebno. Vrlo prosto, zakupljujete jedan serverski računar samo za vas i to je to. Ovde treba samo obratiti pažnju naajviše na podršku. Tj. koliko i kako će vam tehničko osoblje web hosting kompanije izlaziti u susret u slučaju nekih intervencija.

Hostgator hosting

Svi naši sajtovi su hostovani na Hostgator serverima. I svakako ih preporučujemo i vama!

Posetite: www.hostgator.com