Šta je to neograničen web hosting zapravo?

Neograničeno je samo ono što se uči u matematici, a web hosting svakako nije. Da opet pomenemo onaj "zdrav razum", mislite li da stvarno dobijate sve neograničeno? Uplatite "neograničen" web hosting a zatim se dogovorite sa društvom da onu kolekciju od 2500 dvd filmova koju imate postavite na njihov server da ljudi mogu da skidaju ako žele. "U roku od odmah" će vam biti oboren sajt. Zar mislite da će vaš web sajt postaviti na IBM-ov superračunar?

Detaljno se informišite koja su ograničenja tog "neograničenog"! Postoje uslovi korišćenja i obavezno ih pročitajte mada mnogi web hosting provajderi čak i tu lažu, tj. ne lažu već prećutkuju istinu!

Inodes distribution - to često implementiraju web hosting provajderi kao meru za ograničenje. Prostim jezikom to bi značio maksimalni broj fajlova koje možete postaviti na server, sve ukupno, nezavisno da li su emailovi, html stranice, ili bilo šta drugo. Postoje ograničenja i u veličini fajlova i mnoga druga.

Ista ponuda na jednom mestu $1 a na drugom $10 - Kako?

Evo kako to izgleda u praksi. Web hosting server je samo jedan računar na kojem se nalazi vaš web sajt kao i mnogi drugi. Taj računar, logično, ima procesor, memoriju kao i hard disk. Kada vi platite uslugu web hostinga vi dobijate deo resursa tog računara. Recimo da na tom računaru ima 50 web sajtova, čak i više jer na jednom nalogu možete imati "neograničen" broj sajtova. Ako vas ima 50 to znači da svako od vas dobija 2% resursa računara prosečno. Praktično, taj jedan procesor i ram memorija moraju da guraju 50 web sajtova. Problem nastaje onoga trenutka kada neki od sajtova koji su pored vašeg počne da troši suviše resursa i time usporava ostale sajtove, pa i vaš! Njegov sajt "jede" procesorsku snagu dok vaš trpi zbog toga!

U čemu je onda razlika medju web hosting kompanijama? U tome što će kvalitetan web hosting provajder ograničiti broj web sajtova po serveru i neće dozvoliti da zbog preopterećenja dolazi do usporavanja, padanja servera i slično. Oni jeftiniji će na jedan server "nagurati" što više web sajtova! Kvalitetan web hosting provajder će zarad stabilnosti i brzine ostaviti slobodnog prostora dok će nekvalitetni pokušati da na što manje servera postave što više web sajtova i iskorišćavati server sve dok mu procesor i memorija ne rade 100% a to je ono zbog čega ćete kidati živce a vi procenite da li 3 dolara mesečno vrede tih živaca i problema!

Logika web hosting kompanija je prosta. Na serveru čiji je hard disk 1000GB stave ponudu sa ograničenjem od 100GB recimo. Praktično, to znači da mogu da prodaju 10 takvih paketa po serveru. Medjutim, vide da preko 95% korisnika nije upotrebilo ni 1GB od potopmenutih 100GB. Zašto onda ne stave na isti server još 300 naloga kad ionako niko ne koristi toliko, jer vi uopšte i nemate pojma da vaših i plaćenih 100GB koristi još 50 ljudi. Ovo se naziva "overselling" u svetu i danas je veoma teško naći kompaniju koja će vam prodati odredjen prostor na disku i ostaviti ga praznim ako ga ne koristite.

Da li vam je "neograničeno" uopšte potrebno?

Pre nego što krenete da jurite za tim "unlimited" varijantama prvo razmislite da li vam je to potrebno. Kad na mnogo mesta vidite kako je to neograničeno veoma povoljno onda vam 10GB prostora koje neka web hosting kompanija nudi deluje malo. Zapitajte se, kakav web sajt treba da bude da bi napunio 10gb prostora? Osim ako vam download sekcija nije ogromna ili ne znam šta već imate na web sajtu i najmanja ponuda na najmanjem paketu koji nadjete na internetu će zadovoljiti vaše potrebe, pa čak i tamo gde imate 20 megabajta "samo". Zato, analizirajte vaše zahteve kako biste znali šta vam je potrebno, jer umesto unlimited protoka, prostora i ostalih papazjanija bolje obratite pažnju na ono što vam je stvarno potrebno!

Ne samo što plaćate više za ono šta vam nije potrebno već su često te ograničene web hosting ponude znatno bolje, mada i tu je situacija haotična jer svaki prazan prostor na disku i neiskorišćenost resursa će web hosting kompanija videti kao priliku za dodatnom zaradom.

Hostgator hosting

Svi naši sajtovi su hostovani na Hostgator serverima. I svakako ih preporučujemo i vama!

Posetite: www.hostgator.com