Hostgator web hosting opis

Hostgator web hosting - o kompaniji i poslovanju

Hostgator posluje još od 2002. godine i od tada pa do danas predstavlja jednu od najuspešnijih američkih kompanija, ne samo kada je u pitanju web hosting, već generalno. Trenutno poseduju preko 7000 servera, hostuju preko 2 miliona domena a procene su i da 1% celokupnog internet saobraćaja ide preko njih.

Ono u čemu se razlikuju od većine web hosting kompanija su njihovi principi poslovanja. Od samog starta, osnovni princip je bio transparentnost poslovanja i vrhunski kvalitet. Tržištu nisu pristupili na klasičan način, hvalospevima, lažnim obečanjima i marketinškim trikovima, već su se probili kvalitetom. Vrlo jednostavno, ono što piše da nude to i dobijate, bez skrivenih uslova. Svima je jasno da "unlimited" ponuda realno ne postoji iako tako piše. Ostali vas navuku na "unlimited" a onda shvatite da postoji gomila limita, tj. uslova koje ne smete da prekoračite. Hostgator se u tome razlikuje od ostalih. I oni imaju unlimited ali su prva web hosting kompanija koja je javno to definisala, i na glavnoj strani Hostgator control panela uvek imate uvid u to koji deo resursa vaši sajtovi koriste.

Kvalitetan i pouzdan web hosting

Kako smo i gore napotopmenuli, njihov princip poslovanja je pružiti kvalitet. Garantovani uptime servera je 99,9% a i u praksi je tako. Serveri su im maksimalno optimizovani za ono što ste platili. Naravno, shared web hosting je nižeg ranga nego dedicated server ali njihov shared hosting je vrhunske pouzdanosti. Ne rade overselling, tj. prodaju serverskih resursa do 100% iskorišćenosti već brinu da performanse servera budu uvek maksimalne. Ovo je itekako bitno kod pozicioniranja na googlu i ostalim pretraživačima jer brzina odziva sajta i dostupnost su jedan od faktora na osnovu čega google ocenjuje kvalitet web sajta.

24/7/365 podrška

Možda deluje kao nebitna stavka kada znate šta radite i kada ne brinete ni o čemu ali ako vam zatreba neka pomoć ili postoji problem onda kukate za nekim ko vam može pomoći. Hostgator dosta ulaže u svoju podršku i postoji podrška za sve tipove komunikacije. Za bilo kakva pitanja koja su vam potrebna odmah dovoljno je da kontaktirate online support i u roku od par minuta vam će se operater javiti. Proverite da li ostale web hosting kompanije nude ovakav vid usluge. U svakom slučaju, i bez da ste njihov korisnik, možete da kontaktirate onlajn podršku i sami proverite njihovu korisnost i brzinu.

Control Panel administracija i analitika

Control Panel je nešto na čemu ćete raditi onoliko često koliko se aktivno bavite sajtom. Zato, vrlo je bitno da vam control panel omogućava lagodan rad i olakšava rad sa onim alatima koje najčešće koristite. Hostgatorov control panel je CPanel a ima i mogućnost rada u fantiastico. CPanel znaju svi kako funkcioniše i to je danas najkorišćeniji control panel za web hosting. Hostgatorov CPanel ima preko 40 alata i skoro da vam ništa osim toga neće biti potrebno. Takodje, analitika poseta je veoma detaljna i preiczna. U svakom trenutku imate uvid u broj poseta, jedinstvenih poseta, dolazećih linkova, koje ključne reči su one za koje su vas posetioci pronašli, koji search engine botovi vas posećuju i mnoge druge statistike. Praktično, nemate potrebu za korišćenjem nekog dodatnog alata za analizu posećenosti.

Transfer i nadogradnja

Transfer web sajta sa nekog drugog web hosting provajdera vam je maksimalno olakšan i tehnička podrška će vam potpuno izaći u susret. Takodje, ono što je bitna stavka je da hostgator nudi i najjače web hosting pakete pa u slučaju da želite da predjete na neki jači nećete imati nikakvih problema. Recimo da želite da predjete sa shared na vps hosting ili dedicated server, sve ide otprilike ovako: sada ste na shared hostingu i odjednom ste na VPS hostingu. A od vas se ništa ne zahteva. CPanel i sva podešavanja ostaju potpuno ista.

Wordpress blog hosting

Nekako smo i wordpress hosting ubacili u ovaj deo. Svi znamo koja je moć blogova danas. Možda trenutno nemate blog ali ukoliko planirate u budućnosti, hostgator vam za istu cenu nudi i mogućnot kreiranja wordpress bloga. Veoma korisno je to što ako ne planirate da se bavite previše blogom i dizajnom istog, hostgator nudi mogućnost da u par klikova kreirate blog na osnovu njihovog templejta (bez ubacivanja banera i reklama). Prosto, 2 minuta i imate gotov i funkcionalan blog i možete da počnete sa pisanjem članaka.

Ograničenja "neograničenog"

Čuvena stavka, "unlimited", je kod Hostgator web hostinga potpuno otkrivena. Nema nikakvih laži. Oni su potpuno otvoreni i vi svakog trenutka imate uvid u to koliko resursa troši vaš sajt, procesor, ram memoriju, broj fajlova kao i procesi koji su aktivni. I ne samo to, već imate uvid u opterećenost servera generalno. Ukoliko povremeno bacite pogled kolika je opterećenost servera na kojem se vaš web sajt nalazi videćete i koliko brinu o kvalitetu jer se vrlo vrlo retko dešava da iskorišćenost bilo kojeg resursa predje 50%!

Inodes distribution - broj fajlova

Hostgator ima ograničenje definisano kroz inodes distribution, što u neku ruku označava maksimalni broj fajlova koji možete imati. Maksimalno 250.000 što skoro nikada nećete preći. Drugo ograničenje od 50.000 je limit backupa. To znači da kada imate više od 50.000 fajlova Hostgator radi backup samo vaših baza a ne samih fajlova web sajta.

Procesor i ram memorija

Kada je u pitanju opterećenje servera imate prava do 25% iskorišćenosti ram memorije i procesorske snage. Onoga trenutka kada predjete 25% i to potraje duže od 90 sekundi sajt će vam biti oboren. Inače, shared serveri su im trenutno na osmoprocesrskim mašinama.

Ostala ograničenja

Ima tu još ograničenja naravno, kao recimo maksimalan broj emailova i spam, i trenutno je na 500 poslatih emailova po satu. Za detalje možete da prosurfujete njihov forum i pravila koriščenja.

Zašto silna ograničenja?

Vrlo prosto, vi niste jedini na serveru a Hostgator ima jedan jedini cilj, da svaki klijent dobije vrhunski pouzdan web hosting. Jeste da vama ograničavaju procesor, memoriju, broj fajlova i ostalo ali pogledajte to sa druge strane. Šta bi se desilo ako bi "komšijski" sajt sa istog servera počeo da koristi 100% procesora ili memorije? Naravno, vi biste to osetili na svojoj koži jer bi i vaš sajt radio sporo ili bi bio oboren. U tom trenutku, normalno je da obore sajt koji pravi problem kako bi ostali sajtovi funkcionisali besprekorno.

U principu, ni ova ograničenja nisu striktna, čak i ako predjete neke limite, kao što je broj fajlova, možda nećete imati problema. Pošto postoje mnogi načini na koje možete štetiti "okolini" tj. sajtovima koji su na istom serveru a oni to ne mogu sve predvideti, drže se jednog principa: Sve dok vaš sajt ne pravi nikakav problem niko vas neće dirati!

Hostgator - Zaključak

Skoro da možemo da tvrdimo da je Hostgator trenutno najbolji web hosting provajder koji možete naći. Zato je i cena za neki dolar viša od ostalih ali ako želite da budete mirni i da se ne nervirate non stop, hostgator je definitivno pravi izbor za kvalitetan i pouzdan web hosting. Nema marketinških trikova, sve je transparentno i u svakom trenutku imate uvid u stanje vašeg sajta i procenat iskorišćenosti resursa. Control Panel je izuzetno lagan za upotrebu sa svim neophodnim alatima i analitikom posećenosti. Podrška je 24h dnevno tu i nema čekanja duže od 2 minuta za bilo koji problem koji vas može snaći. Jednostavno, odličan web hosting izbor!

www.hostgator.com

Hostgator hosting

Svi naši sajtovi su hostovani na Hostgator serverima. I svakako ih preporučujemo i vama!

Posetite: www.hostgator.com