Opcije i mogućnosti web hosting ponuda

Ovo vam možda i ne znači ukoliko imate sajt od par stranica i ne planirate česte izmene. Medjutim, ukoliko imate nekoliko web sajtova a imaćete redovne aktivnosti nad istim, vrlo je bitno kakav vam je control panel, od čega se sastoji, koje opcije i mogućnosti su vam ponudjene i sve ostalo vezano za lagodan rad sa web sajtovima. U današnje vreme većina web hosting kompanija nudi kvalitetan control panel sa raznoraznim mogućnostima ali ipak morate obratiti pažnju na ovu stavku jer možda baš ono što najčešće koristite i najviše vam olakšava svakodnevni posao nedostaje ili je lošeg kvaliteta

Ovu temu nije lako objasniti jer postoje različite tehnologije, i mnogo različitih zahteva web sajta. Zato, morate znati šta vam je potrebno a šta nije i fokusirati vašu analizu na stavke koje su vam bitne. Jer možda ponuda neke web hosting kompanije deluje izuzetno i povoljno, vi zakupite hosting a onda shvatite da baš nešto što vam je potrebno ne postoji, i sve pada u vodu!

Hajde da počnemo sa nekim primerima nasumično... Ukoliko, na primer, koristite php-mysql sa kompleksnim bazama podataka vrlo važno će vam biti kakav je php/mysql administracija i koje vam se mogućnosti nude, zatim koliko je redovan backup baza, ograničenja za potopmenute baze ili dostupnost promene parametara servera. Ili recimo, vaš web sajt ima registraciju korisnika i želite da im redovno šaljete newsletter-e. A onda shvatite da vaš web hosting paket ima ograničenje od 100 emailova po satu. Zamislite sada da morate na svakih sat vremena da šaljete 100 mailova a imate 15000 korisnika. Zbog jedne ovako sitne stavke koju niste primetili sve pada u vodu. Ili recimo, održavate web sajtove za klijente ali želite da i oni sami imaju svoj control panel, medjutim, taj paket koji ste odabrali nema mogućnost deljenje control panela.

Takvih primera ima mnogo i morate proveriti šta vam tačno treba i da li je to uključeno u ponudu za koju ste se odlučili. Nemojte odlučiti na brzinu, pogledajte one dugačke liste mogućnosti i proverite da li je uključeno sve ono što vam je potrebno, i da li je ono što vam je možda najpotrebnije neki marketinški trik i ima neka ograničenja.

Transfer i nadogradnja

Promena web hosting kompanije i nadogradnja na jači paket je ono što može da predstavlja ogroman problem. Možda u trenutku kada birate web hosting kompaniju ne razmišljate o tome ali ukoliko dodje do potrebe ili nekih problema i budete prinudjeni da menjate hosting, nemojte da vam se desi da morate da postavljate sajt iz početka i da vam sve ono što ste razvijali ode 3 koraka unazad.

Raspitajte se dobro šta se dešava u slučaju da želite da promenite web hosting provajdera, da li ćete imati probleme ili će sve ići glatko. Takodje, ukoliko vaš web sajt počne da se razvija i prevazidje trenutne resurse zakupljenog web hosting paketa, vrlo je bitno da ta ista kompanija ima mogućnost bezbolne nadogradnje. Recimo, trenutno ste na shared hostingu a želite virtual private server web hosting, potrudite se da nadjete firmu koja će vam omogućiti transfer bez ikakvih posledica. Sve treba da funkcioniše vrlo prosto: Vi uplatite virtual server i javite im i odmah ste na virtual serveru a sa vaše tačke gledišta izgleda potpuno isto, bez ikakvih izmena.

Hostgator hosting

Svi naši sajtovi su hostovani na Hostgator serverima. I svakako ih preporučujemo i vama!

Posetite: www.hostgator.com